Etiketler

11 Mayıs 2015

Evde Enerji Depolama-Tesla Powerwall

Güneş ürettiği enerji ile dünyamızda yaşamın kaynağı olmuştur. Tarihin çeşitli dönemlerinde uygarlıklara ilham vermiş ve bazılarını şekillendirmiştir. Tarlada bitkilerin yetişmesini sağlayan güneşi günümüzde elektrik enerjisinin üretimi konusunda yine ön planda yer almaktadır. Güneş enerjisi sistemlerinin giderek artması ile birlikte elektrikli araç üretimi ile herkesin dikkatini üstüne çeken, Tesla şirketi yeni bir atılım yaparak enerji sektörüne giriş yapmıştır. Tesla Powerwall ismi ile lanse edilen ürün, artan güneş enerjisi sistemlerine katkıda bulunmayı hedeflemiştir. Peki Tesla Powerwall'ın özellikleri nelerdir, güneş sistemlerine entegre edilmesi hem ekonomik açıdan hem de evsel tüketim dinamikleri açısından neler getirmektedir?

Güneş enerjisinin sanayiden ziyade bireysel (evsel) kullanımı oldukça yaygınlaşmış durumdadır. Güneş enerjisi sistemlerine genel olarak bakarsak, çatılara konulan panellerden elde edilen enerji DC-AC invertörler aracılığı ile çevrilmekte;elde edilen elektrik ya evsel olarak kullanılmakta ya da şebekeye verilmektedir. Bazı güneş enerjisi sistemlerinde ise enerji depolama sistemlerinin eklenmesi ile elektrik şebekesine olan bağımlılık azalmaktadır. Aşağıdaki grafikten de görülebileceği gibi enerji tüketimi pik saatlerine kaydırılarak evsel elektrik tüketiminin neredeyse %95'i güneş enerjisinden karşılanabilmektedir.



Tesla Powerwall'ın teknik özelliklerine bakacak olursak; estetik bir dış görünüm ile birlikte duvara monte edilecek şekilde tasarlanmıştır. Yaklaşık 86 cm genişlik, 130 cm uzunluk ve 18 cm derinlik ölçülerine sahiptir. Ağırlığı 100 kg olup, -20 ile +43 santigrat derece aralığında çalışabilmektedir. Telefonlarda yaygın olarak kullandığımız Lityum İyon teknolojisi ile birlikte sıvı termal kontrol sistemi içermektedir. %92 verimlilikle, 7 ve 10 kWh kapasiteli iki model olarak lanse edilmesinin yanı sıra 7 kWh'lik ürünü güneş enerjisi ile evsel kullanım için önerilmektedir. 2 kW sürekli güç ve 3,3 kW pik güç sağlayabilmektedir. Ürün ömrü için 10 sene verilmektedir.


Tesla Powerwall'ın açıklanmasından sonra çeşitli senaryolar üzerinde çalışılmış ve piyasada bulunan diğer elektrik enerjisi depolama sistemleri ile karşılaştırmaları yapılmıştır. Bu karşılaştırmalardan bir tanesi de CleanTechnica sitesinde Powerwall'ın, Aquion Energy ve Iron Edison ürünleri ile karşılaştırılmasıdır. Yapılan bu karşılaştırmada ürünün ömrünü doldurmadan yapabileceği döngü miktarı (şarj ve deşarj edilme sayısı), döngü başına kWh, ürün ömrü boyunca şarj ve deşarj edebilen kWh miktarı, toplam maliyet ve kWh başına maliyet değerleri hesaplanmıştır. Yapılan bu hesaplamalar sonucunda çeşitli uygulamaların göz önüne alınması gerekmekle birlikte, Powerwall'ın 1 kWh enerji depolaması ve kullanabilmesi için 0,1 dolarlık bir maliyet söz konusu olmaktadır.


Tesla Powerwall, Tesla'nın enerji piyasasındaki büyük girişimidir ve henüz gelişmekte olan güneş enerjisi sistemlerinde enerji depolanabilmesi için bir alternatif olma yolunda ilerlemektedir. Gelişmekte olan bu piyasada standartların sağlanması konusunda söz sahibi olacağı beklenmektedir. Yalnız ekonomik açıdan bakılırsa, Tesla Powerwall'lı güneş sistemlerinde üretilen elektrik fiyatı ile elektriğin şebekeden alma fiyatının başa baş gitmesinden dolayı, Tesla Powerwall'ın henüz geniş bir markete ulaşamayacağı öngörülebilir. Şimdilik sadece Amerika piyasasına sürülen Tesla Powerwall'ın yakın gelecekte dünya piyasasına da açılması beklenmektedir.

Kaynaklar
TeslaMotors
RenewEconomy
CleanTechnica

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder