Etiketler

9 Nisan 2015

En Çok Enerji Depolayan Ülkeler

Dünyadaki enerji açlığının artması ile iklim değişikliğinin bir arada yaşandığı dünyamızda enerjinin daha verimli tüketilmesi önemli bir hal almıştır. Bununla birlikte temel olarak fosil yakıtların kullanımı ile elektrik enerjisinin üretilmesinden dolayı ülkeler çeşitli enerji depolama şekillerine yönelmektedir. Gelişmiş ülkelerdeki bu yönelim sonucunda enerji depolama tesislerinin sayısı ve enerji depolama kapasitesi gün geçtikçe artmış ve günümüzde GW'lar seviyesinde seyretmektedir. Geçenlerde ise en çok enerji depolayan ülkelerin listesi açıklanmıştır.


Günümüzde iklim değişiklikleri ile birlikte CO2 salınımı da büyük önem kazanmış durumdadır. CO2 salınımlarının azaltımı için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesi sonucu yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik miktarı artmıştır. Yalnız rüzgar ve güneş gibi kaynaklardan elde edilen elektrik enerjisi sadece ya rüzgarın esmesi ya da güneşin çıkması ile elde edilebilmekte ve asıl ihtiyaç olan saatlerde bu kaynaklardan yararlanılamamasına neden olmaktadır.


Benzer şekilde elektrik tüketiminin dengelenebilmesi, kullanılabilir kapasitenin arttırılabilmesi, özellikle elektrik tüketim saatlerinin yoğun olduğu saatlerdeki CO2 salınımının azaltılabilmesi için enerji depolanması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Elde edilen enerjinin depolanmasının yukarıdaki faydalarının yanı sıra, elektrik fiyatlarının düşürülmesine kadar çok çeşitli faydaları bulunmaktadır.


Elde edilen elektrik enerjisi temel olarak beş teknoloji altında sıralanmaktadır. Elektro-kimyasal, elektro-mekanik, termal depolama, hidrojen depolama ve şu anda en büyük paya sahip olan hidro-enerji şeklinde depolama. Aşağıdaki grafikte yıl bazında artan proje sayısı görülmektedir ve yükselen bu trend ile yakın zamanda enerji depolama sistem projelerinin artacağı söylenebilir.


BBC'nin yayınladığı listeye göre ise enerji depolama konusunda bayrağı taşıyan ülke yaklaşık 33 milyon KW ile Çin olmaktadır. Çin'in hemen ardından Japonya gelmekte ve Japonya'yı 21 milyon KW ile Amerika takip etmektedir. Listede dikkat çeken bir diğer kısım ise üçüncü dünya ülkesi olmaktan çıkıp artık gelişmiş ekonomiler arasında yer alan Güney Kore. İlk on içinde olma başarısını göstererek Avrupa ülkelerinin hemen ardında gelmektedir. Liste hem hali hazırda kurulmuş olan hem de şu anda yapılmakta olan projeleri de içermektedir.


Listede Türkiye olmamakla beraber elektrik altyapısı olarak bu konuda yatırım yapılmasına dikkat çekilmesi gerekmekte ve yakın zamanda yaşanılan, elektrik kesintileri çözümünün nükleer enerji ile yapılacak kapasite artışı yerine bu tip alternatifler aracılığı ile çözülmesi gerekmektedir.

Kaynaklar
BBC
CleanTechnica
DOE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder