Etiketler

13 Nisan 2015

Hidrojen ile Güneş Enerjisini Depolamak

Yenilenebilir enerji kaynaklarına, küresel ısınma ve enerji krizi gibi sebeplerle yapılan yatırım miktarı gün geçtikçe artmıştır. Bunun doğrultusunda ise özellikle güneş ve rüzgar kaynaklı elektrik üretimi gün geçtikçe daha da önem kazanmıştır. Dolayısıyla artan projeler ile birlikte güneş enerjisinin depolanması ve daha verimli kullanılması konusunda çalışmalar hızlanmıştır. Yeni üretilen çözümlerden biri olan hidrojen ile güneş enerjisinin depolanması konusunda, Kaliforniya'nın şebeke şirketi ise iki pilot proje hayata geçirme kararı almıştır.

Güneş enerjisi özellikle ülkemiz gibi güneş ışınımından fazlasıyla yararlanan ülkemizin bulunduğu enlemde büyük önem arz etmektedir. Yalnız elektrik enerjisinin depolanamaması ile çeşitli şekillerde enerji depolama projeleri üretilmektedir. Bu enerji depolama projeleri arasında en çok umut vaat edenlerden biri ise güneş panellerinden elde edilen elektrik yardımı ile (elektroliz) sudan hidrojen elde edilmesidir.


Günümüzde hidrojen pilli araçlar, elektrikli araçlar kadar talep görmeye başlamıştır. Gerek araç kullanımı sonucu ortaya sadece su çıkması, gerekse elektrikli araçların aksine 2-3 dakika arasında deposunun doldurulabilmesi ile öne çıkmaktadır. Özellikle yenilenebilir ve yeşil enerji konusunda öncü konumunda olan Kaliforniya'nın şebeke şirketi güneş enerjisinin kullanımı ile hidrojen üretimi fizibilitesini incelemek için iki adet pilot projeye başlamıştır.


Bu proje Almanya'da hali hazırda enerji depolanması için kullanılmaktadır. Özellikle gece saatleri elektrik arzının fazla olduğu saatlerde üretilen elektrik enerjisi kullanılarak elektroliz ile hidrojen elde edilmekte ve elektrik talebinin fazla olduğu saatlerde bu hidrojen kullanılarak talep karşılanmaktadır. Pilot projede ilk aşamada günde 6-7 hidrojenli aracı doldurmaya yetecek 200 kilovatlık güneş enerjisinin kullanılması ve bir sene içinde bu miktarın 1 megavata ulaşması planlanmaktadır.



Kaynaklar:
Bloomberg
TechnologyReview
SocalGas

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder