Etiketler

17 Ağustos 2019

Ölçü Aleti Nedir ve Nasıl Kullanılmalıdır?

Multimetre olarak da isimlendirilen ölçü aletleri elektrik ile ilgilenen kişilerin sıklıkla kullandığı cihazlardan bir tanesidir. Ölçü aleti isminden de anlaşılabileceği gibi elektrik devrelerinde kullanılan elemanların değerlerinin ölçülmesi için kullanılabilir. Bunun yanı sıra devreye uygulanan gerilim, voltaj ve frekans değerleri de ölçü aleti ile ölçülebilmektedir. Multimetre özellikle bakım ekiplerinin vazgeçilmez bir parçası olup ağırlıklı olarak arıza, bakım ve onarım süreçlerinde kullanılmaktadır. Ölçü aletlerinin doğru değerleri göstermesi için periyodik olarak kontrol edilmesi ve doğrulamalarının yapılması gerekmektedir. Periyodik olarak kalibrasyonu yapılmış cihazlar doğru sonuçlar vererek beklenmedik durumlar ile karşılaşılmasını engellemektedir.

Multimetre ile çalışma yapılacağı zaman devredeki elektriğin kesilmiş olması gerekmektedir. Devrenin enerjisi kesildikten sonra (anahtarın kapalı konuma getirilmesi, şalterin indirilmesi gibi) elektrik enerjisinin kesildiğini öncelikle ölçü aleti ile kontrol etmekte her zaman fayda vardır. Uygun olmayan şartlarda veya bilinçsiz ölçü aleti kullanılması ise büyük problemlere ve kazalara sebebiyet verebilir.(Orta ve Yüksek Gerilim hatlarında uygunsuz cihaz kullanımı gibi.) 




Ölçü aleti ile elektrik kontrolü yapılabilmesi için öncelikle uygun gerilim değerine cihazın ayarlanması gerekmektedir .Yeni nesil ölçü aletlerinde cihazlar otomatik olarak gerilim aralıklarını ayarlasalar bile eski nesil cihazlarda gerilim ve akım değerleri de cihaz üzerinden doğru aralıklarda seçilmelidir (0-10, 0-50 Volt gibi). Aynı zamanda devrenin üzerinde kullanılan gerilim cinsinin de doğru seçilmesi gerekmektedir. Örneğin alternatif akım uygulanan bir devrede DC (doğru akım) konumunda gerilim ölçülmeye çalışılırsa ölçü aletinde bir değer görülmeyecektir. 


Ölçü aleti uçlarından siyah kablo COM ucuna takılmaktadır. Eğer akım değeri ölçülmek isteniyorsa kırmızı prob akım kısmına, kalan değerlerin ölçülmesi için ise diğer uca takılmaktadır. Akım değeri ölçüleceği zaman ölçü aletinin devreye seri şekilde bağlanarak elektrik akımını kendi üstünden geçirmesi gerekmektedir. Diğer değerlerin ölçülmesi için ise multimetrenin ölçülecek elemana paralel bağlanması yeterli olacaktır. 




Ölçü aletinin en çok kullanılan modları VDC, VAC yanı sıra direnç ve kapasite ölçümüdür. Ölçülecek elemanın uçlarına probların yerleştirilmesi ile ölçü aletinin ekranına otomatik olarak ölçülen değer yansımaktadır. Bunların yanı sıra en sık kullanılan mod continuity yani süreklilik modudur. Bu mod sayesinde elektrik devresindeki kısa devreler tespit edilmektedir. Örneğin sigorta üzerinde ölçüm yapıldığında cihaz ötmüyor ve bir değer göstermiyor ise muhtemelen sigorta yanmış ve gerçirgen özelliğini kaybetmiştir. 



Elektrik ölçü aleti olan multimetre kullanışlı ve faydalı bir cihazdır. Elektriğin her alana yayıldığı günümüzde ölçü aletleri sayesinde basit kartlardan, elektrik tesisatlarına ve makinalara kadar bir çok alanda arıza tespiti ve giderilmesi sağlanabilmektedir. Önemli olan bu cihazın farkındalığı yüksek elektrik eğitimi almış kişiler tarafından kullanılmasıdır. Elektrik konusunda yetersiz olan kişilerin kullanması durumunda ise istenmeyen sonuçlar doğabilmekte ve ölüm ile sonuçlanan kazalar ile karşılaşılabilmektedir. Ölçü aletlerinin doğru ve verimli kullanıldığı kazasız günler dileğiyle. 

Kaynak için:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder