Etiketler

27 Nisan 2015

Dünya Günü 2015

Bayramları kutlamayı her toplum ve her insan sever. Resmi bayramlar, dini bayramlar, toplumsal bayramlar şeklinde uzayıp giden listeler halinde bayramlar genellikle kutlamalar halinde geçer. İnsanların bir araya gelmesiyle yapılan toplumsal ritüeller ile birlikte geçmişten gelen bir günün anılması, gerekse inancın getirdikleridir bayramlar. 1 mayıs işçi bayramı, işçi sorunlarına dikkat çekilmesi, 23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı, hem meclisin kuruluşu hem de geleceğin yetişkinlerine söz verilmesi gibi 22 nisan 1970'den itibaren ise çevresel sorunlara dikkat çekmek için dünya günü kutlanmaktadır.



Dünya günü, içinde yaşadığımız gezegenin ekosistemine en çok etki eden bizlerin aslında ne kadar fazla etkide bulunduğumuzun bir göstergesi, bir hatırlatıcısı olmaktadır. 1969 yılında yapılan UNESCO dünya konferansında dünyamızın kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekilmesi amacıya John McConnell tarafından önerilmiştir. İlk olarak ekinoks tarihi (gece ve gündüz saatlerinin eşit olduğu gün 21 mart) önerilmiş olsa da sonradan yapılan düzenlemeler ile birlikte her sene 22 nisanda kutlanması kararlaştırılmıştır. Şu anda dünya günü her yıl çeşitli etkinliklerle birlikte kutlanmakta olup bugün 192 ülkede kutlanan bir gündür.


Dünya gününde belli başlı çevresel etkileri olan konulara dikkat çekilmesi istenmektedir. Bunlara gelişmekte olan teknolojiye rağmen; ağırlıklı olarak fosil yakıtların kullanılması, iklimsel değişikliklerin tetiklenmesi ie başlanabilir. Peşi sıra, şehirlerdeki nüfusun artması ile birlikte çevresel kirliliğin artması, temiz su ve temiz hava kaynaklarına erişimin azalması eklenebilir. Son olarak da insan nüfusu yaşan alanının sürekli olarak artması ile birlikte birçok hayvan soyunun tükenmesi veya tehlikede olması, ormanların azalması dünya gününde üzerinde en çok durulması gereken konulardır.


Hepimiz, insanoğlu olarak kibirli olmamıza ve her ortamda yaşarım dememize rağmen yaşamımızı sürdürebilmek için doğaya ihtiyaç duyarız. Doğa olmazsa biz de olmayız ve dolayısıyla her ne kadar gelişmiş teknoloji ile birlikte şehir yaşamımızın, bir tüketim toplumu olmamızın sonucunda dünyaya en çok zarar veren toplumlardan biri olsak da en azından bireysel olarak bilinçlenmeli ve vereceğimiz zararı minimal düzeyde tutmaya çalışmalıyız. Bunu yapmak için ise karbon ayak izimizi hesaplayarak başlayabiliriz.

Kaynak:
EarthDayNetwork
UnitedNations
GlobalCitizen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder