Etiketler

27 Temmuz 2019

Dinamik Enerji Depolama - Flywheel

Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik miktarının arttığı günümüzde hem elektrik
tüketiminin dengelenmesi hem de yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektriğin istenildiği zamanda kullanılabilmesi için elektriğin depolanması gerekliliği açığa çıkmıştır. Günümüzde çeşitli depolama sistemleri kullanılmaktadır, fakat beraberinde getirdikleri yüksek maliyet ve uzun şarj etme süresi ve benzeri sorunlara sahip oldukları için çok yaygın olarak kullanılamamaktadır. Bununla birlikte, İrlanda Offaly'de kurulacak olan Avrupa'nın ilk hibrid sistemi ile, flywheel teknolojisi yakın gelecekte bu duruma alternatif bir çözüm üretecek gibi görünüyor.


Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik enerjisi hem CO2 salınımlarının düşürülmesi ile iklimsel değişimlerin önlenmesi konusunda yardımcı olmakta hem de sürdürülebilir kaynak olması nedeni ile tercih edilmektedir. Rüzgardan elektrik enerjisinin hasat edilmesi, her ne kadar yenilenebilir enerji konusunda büyük bir önem taşısa da, yenilenebilir enerjinin en büyük dezavantajlarından biri depolanabilir olmadığı için üretildiği gibi tüketilmesi gerekmektedir. Bu durum ise şebekenin en çok elektrik tüketimine ihtiyaç duyduğu anlarda ister istemez CO2 salınımına sebep olan elektrik üretim tesislerinin devreye girmesi anlamına gelmektedir. Flywheel teknolojisi ise geleneksel kimyasal elektrik depolama sistemleri yerine dinamik şekilde elektrik depolanmasına olanak tanımaktadır.



Flywheel teknolojisi genel hatları ile enerjinin dönen bir cisim üstüne aktarılması ve aktarılan bu enerjinin dönen cismin momentumu üstünde tutulması şeklinde de tanımlanabilir. Dönen cisimlere uygulanan enerji ile üretilen momentum sürtünmenin düşük olduğu ortamlarda uzun süre depolanabilmektedir. Dönen cismin hızı ve kütlesi ile doğru orantılı olarak depolanabilecek enerji miktarı belirlenebilmektedir. Çeşitli fiziksel kısıtlamaların yanı sıra enerji depolanması konusunda limitli olsa da karbon fiber teknolojisi gibi teknolojik gelişmeler ile birlikte ve hızlı şarj ve deşarj edilebilmesi ile birlikte yakın gelecekte daha çok tercih edilecek gibi görünmektedir.


İrlanda sürekli okyanus rüzgarları alması sebebi ile rüzgar enerjisine hatırı sayılır ölçüde yatırım yapmış ülkelerden biridir. Yaptığı bu yatırımlar ile birlikte, yenilenebilir enerjinin depolanamama gibi dezavantajlarının önüne geçebilmek için; elektrik enerjisinin depolanması konusundaki yatırımlarını genişletmektedir. Offaly'de, Avrupa'nın ilk hibrid  flywheel sistemini kurarak elektrik enerjisinin depolanması ve şebekede ihtiyaç olması durumunda kullanılmasını hedeflemektedir. Kurulan bu sistemde görsel ve işitsel rahatsızlık vermemesi için flywheel'ler toprağa gömülmüştür. Sistemdeki ileri teknoloji karbon fiber, vakum tüplerin içinde bulunmakta ve mıknatıslar üstünde yüzmektedir. Bu sistemde herhangi bir ekstra yakıt veya su kullanımı olmamaktadır.


Sonuç olarak, şebekelerin elektriğe en çok ihtiyacı olduğu zamanlarda elektrik sağlanması ve elektrik şebekelerinin, depolama sistemleri ile desteklenmesi gerekmektedir. Flywheel teknolojisi ise hem şebekenin dengelenmesi hem de yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik enerjisinin endüstriyel anlamda depolanması konusunda gelecek vadetmektedir.


Kaynaklar
RTE News
DJEI
CleanTechnica

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder