Etiketler

23 Mayıs 2011

Piezoelektrik: Geleceğin Elektrik Üreteçleri

1880 yılında Jaques ve Pierre Curie, temel bazı kristal minerallerin, olağan dışı karakteristik gösterdiklerini saptamışlardır. Bu kristallere mekanik bir güç uygulandığında, kristaller elektriksel olarak kutuplanıyorlardı. Sıkışma ve gerginlik durumlarında, uygulanan kuvvet miktarı kadar uçları arasında elektriksel kutuplaşma oluşuyordu. Sonradan, bu ilişkinin tam tersi de kanıtlandı. Eğer bu kristal mineraller bir elektrik alanına tabi tutulursa, elektrik alanın gücü kadar kısalıp, uzayabiliyorlardı. Bu duruma, Yunanca'daki piezein (basınç veya sıkıştırma anlamına gelen) kelimesinden esinlenerek piezoelektrik etki ve ters piezoelektrik etki ismi verildi. 

21 Mayıs 2011

Norbert Wiener: Sibernetiğin Babası

"Profesör dediğimiz, herhangi bir konu üzerinde yaklaşık 50 dakika konuşabilen kişidir." sözünün sahibi Norbert Wiener, bugünkü sibernetik kavramını kurmuş kişidir. 26 Kasım 1894 yılında Kolombiya (Missouri) de doğmuştur. Babası Leo Wiener Rusya, Tsarit, Byelostok'tan gelmiş ve Harvard Üniversitesinde Slav dilleri profesörüdür. Babasının oğlunu, seçkin bir akademisyen yapma çabası sonucunda Norbert Wiener 18 yaşında Harvard Üniversitesinden doktora derecesi almıştır. Sonrasında Filozofi, Mantık ve Matematik eğitimlerini İngiltere Cambridge Üniversitesinden almıştır.

5 Mayıs 2011

Yüksek yoğunluklu deşarj lambaları: Önemli bir aydınlatma çeşidi

Yüksek yoğunluklu deşarj lambası, mat veya şeffaf kuvarz camı içine veya alumina ark tüpünün içine yerleştirilmiş tungsten elektrotlar arasında oluşan arklar aracılığı ile ışık üreten bir çeşit elektrik lambasıdır. Bu tüpün içinde hem gaz hem de metal tuzları bulunmaktadır. Gaz sayesinde lambanın içinde ark oluşması sağlanmaktadır. Ark başladığında, plazma oluşacak şekilde metal tuzları ısınır ve buharlaşır. Bu durum ark tarafından oluşan ışık yoğunluğunu arttırarak elektrik tüketimini düşürmektedir. Yüksek yoğunluklu deşarj lambaları ark lambalarının bir çeşididir. 

2 Mayıs 2011

Titreşimden Elektrik Elde Eden Milimetre Ölçeğindeki Üreteç

Michigan Üniversitesi'ndeki Elektrik Mühendisleri tarafından, kendi sınıfında bulunan eş değer cihazlardan 5 ile 10 kat daha fazla verimliliğe sahip ve bir 50 kuruştan daha küçük boyutta olan ve titreşimleri elektriğe çeviren bir cihaz tasarlandı.

Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği kürsü başkanı olan ve bu sistem tasarımcılarından biri olan Khalil Najafi'nin yaptığı açıklamada "Piyasada bulunan diğer ürünlerin aksine çok küçük bir alanda, giriş değişkenine göre çok daha fazla güç üreten bir cihaz geliştirmeyi başardık."