Etiketler

4 Ağustos 2011

Güneş Panellerinde Dünya Rekoru

Güneş enerjisi, teknolojinin de ilerlemesi ile artık pahalı bir elektrik üretim şekli olmaktan, maddi olarak rahatlıkla karşılanabilir bir enerji kaynağı olma yolunda ilerlemektedir. Teknoloji sayesinde verimlilikler giderek arttırılmakta ve kurulum ücretleri düşürülmektedir. Daha yüksek verimlilik arayışında ise dünyanın en büyük fotovoltaik güneş paneli üreticilerinden bir tanesi olan First Solar şirketi, fotovoltaik güneş pillerinde verimlilikte dünya rekoru olan 2001 yılındaki %16,7'yi ince kadminyum tellürit(CdTe) filmleri ile kırmayı başarmıştır.

 Ticari ekipmanlar ve materyaller ile yapılan testlerde %17,3lük bir enerji verimliliği sağlanmış ve bu durum Amerika Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı tarafından kontrol edilip onaylanmıştır. 2001 yılından bu yana güneş panelleri alanındaki en büyük başarılardan biri olarak adını tarihe yazdırmıştır. First Solar şirketinin Baş Teknoloji Sorumlusu olan Dave Eaglesham: "Bu bizim gelişmiş ince film teknolojimizdeki potansiyelimizi gösteren kilometre taşlarından bir tanesidir. Ar-Ge'de olan bu atılım üretim modüllerimizdeki bizim verimlilik yol haritamızı desteklemektedir; endüstrinin kadminyum tellüritten olan uzun dönem beklentilerini ve kadminyum tellüritin potansiyeli hakkındaki endüstrinin düşüncelerini tekrar gözden geçirtmektedir."


First Solar CEO'su Rob Gillette: "Bu başarı, bizim sektöre yön veren şirketimizin ve sürekli olarak gelişme sözümüzün bir sonucu olarak görülebilir. First Solar'ın hem modül teknolojisindeki hem de sistem mühendisliğindeki dengesi bizi başarıya götürmektedir." First Solar şirketinin ürettiği modüllerde 2011 yılının ilk çeyreğinde ortalama %11,7 civarındadır ve önceki yılki %11,1lik üretimden fazladır, ve şirket tam modül verimliliklerini, parça modül verimlilikleri olan %13,4 ile, %13,5 olarak açıklamıştır. Bu değerler Amerikan Ulusal Yenilenebilir Enerji Labratuvarı tarafından onaylanmıştır. First Solar'ın modül verimliliği yol haritası, modül verimliliklerinde, 2014 yılı sonunda %13,5-14,5 oranını hedeflemektedirler.

First Solar sürekli üretim sürecini geliştirmeye devam etmeklerdedir. Hedef olarak konulan "bir cam parçasının komple solar modül haline getirilmesinin 2,5 saatten az sürmesi" hedefi ile First Solar Fotovoltaik Pillerinin ilk üretimindeki karbon ayak izi miktarını minimalize etmek istemektedirler. First Solar ayrıca sektörün ilk kapsamlı, önceden iade edebilir solar modüllerini ve geri dönüşüm programını hazırlamıştır. First Solar modüllerini atmak isteyen herhangi biri herhangi bir zamanda, herhangi bir ek ücret ödemeden First Solar öodülleri gelip almakta ve modül kütlesinin %90'ı yeni solar modülleri ve yeni cam ürünleri de kapsayan yeni ürünlerin üretiminde kullanılmaktadır.

Kaynak:
FirstSolar

Yazı için:
Elektrikport

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder