Etiketler

12 Nisan 2011

Mikrobiyal Yakıt Hücresi: Bitkilerden Elektrik Elde Etmek Mümkün mü?

           Mikrobiyal yakıt hücresi teknolojisi biyolojik kimyasal bir sistemdir. Bakterilerin kimyasal etkileşimlerinden esinlenilerek geliştirilmeye başlanmış bir teknolojidir. Yeni bir teknoloji olmasının dezavantajı olarak halen optimum çalışma düzeyinin belirlenememiş olmasıdır.

           Mediyatörlü ve mediyatörü az mikrobiyal yakıt hücreleri olarak sınıflandırılan mikrobiyal yakıt hücreleri, temel olarak anot ve katot alanlarının bir artı yüklü iyon zarı ile ayrılması şeklinde tasarlanmıştır. Bu sistem aracılığı ile temel olarak kimyasal enerjinin elektrik enerjisine çevrilmesi sağlanmaktadır.


           Şeker gibi substratların bulunduğu ortamlarda; mikroorganizmalar bu substratları sindirerek karbondioksit ve su açığa çıkarırlar. Mediyatör denilen ara madde, hücre zincirinde üretilmiş elektronların emilimini sağlar. Elektron yüklü parçaların çıkarılmasını sağlayarak sistemde anot görevi görürler. Yalnız bu işlemin oksijensiz ortamda gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Çünkü oksijen mediyatörden daha fazla elektronegatif özelliğe sahip olduğu için oksijen ortamdaki tüm elektronları toplar.
   
           Mikrobiyal yakıt hücreleri kendilerine geniş yelpazede kendilerine kullanım alanı bulurlar. Elektrik üretimi bu alanlar arasındaki en temel kullanım alanıdır. Bunun dışındaki kullanım alanlarından birkaçı su arıtma tesisleri, yenilenebilir enerji santralleri ile kombine halde ve alışılagelmiş hidrojen üretim teknolojisidir. Hidrojen üretim teknolojisi ile birlikte kullanıldığında normalden sekiz kat fazla hidrojen üretimi sağlamaktadırlar.



Mikro organizmalar oksijenli ortamlarda şeker gibi substratları tükettiklerinde karbondioksit ve su açığa çıkarırlar.Mikrobiyal yakıt hücrelerinde kullanılan mediyatörler hücre zincirinde üretilmiş elektronların emilimini sağlamaktadır. Mediyatör membran ve plasma duvarı oksijen veya diğer ara maddelerin üretilmesinden önce elektron emilimini sağlamaktadır. Mediyatörler elektron yüklü güçlerin çıkarılması için bir aracı görevi görmekte ve bu durum sonucunda elektrot, elektron yüklü anoda (negatif yüklenmiş elektroda) dönüşür.Elektronların mediyatörden ayrılması sonucunda ise mediyatör ilk okside haline geri döner ve işlem tekrarlanır. Yalnız bu durumun oksijensiz ortamda gerçekleştirilmesi önemlidir çünkü eğer ortamda oksijen varsa oksijen mediyatörden daha büyük elektronegatif çekiciliğe sahip olduğundan ortamdaki tüm elektronları toplar.

Mikrobiyal yakıt hücrelerinin bir çok kullanım alanı vardır. Bu kullanım alanlarının en temeli elektrik üretimidir. Hemen hemen her organik madde yakıt hücresini beslemek için kullanılabilir. Dolayısıyla örneğin; mediyatörlü yakıt hücreleri su artıma tesislerinde kullanılabilir. Bakteriler sudaki atık materyalleri tüketerek tesis için yeterli miktarda elektrik üretebilir. Su arıtma tesislerinin yanı sıra mikrobiyal yakıt hücreleri doğrudan ekinlerden elektrik elde edilmesi için de kullanılabilirler. Bu durum su yosunu veya geniş çaplı su bitkilerinin bulunduğu platformlarda da kullanılabilmesine imkan vermektedir.. Ayrıca bu mikrobiyal yakıt hücresi teknolojisinin en iyi kullanım alanlarından bir tanesi de yenilenebilir enerji santralleri ile kombine edilerek kullanılabilmesidir. Mediyatörlü yakıt hücrelerinin kullanılması ile hem temiz hem de efektif bir şekilde elektrik üretimi sağlanabilir. Ayrıca temiz enerji kaynakları da düşünüldüğünde son araştırmalar göstermiştir ki yeni mikrobiyal yakıt hücrelerinin kullanımı konvensiyonel hidrojen üretim teknolojilerinden sekiz kat fazla hidrojen üretebilmektedirler.

Her ne kadar mikrobiyal yakıt hücreleri henüz geniş yelpazede kullanılmaya başlanmamış olsa da sadece 7μm kalınlıkta ve 2 cm uzunlukta olabilirler. Normal kullandığımız pillere karşı olan başarısı ise standart bir pilde gerektiği gibi yeniden şarj edilme ihtiyacının olmamasıdır. Bunun yanı sıra hafif uygulama gerektiren yerlerde 20 ile 40 derece arasında ve 7 pH ‘a sahip ortamlarda çalışabilirler.

Geleceği parlak görülen bu elektrik üretim teknolojisi geleceğin muhtemel elektrik üretim kaynaklarından biri olarak görülmektedir. Bu teknolojinin gelişmesi ve kullanım alanlarının yaygınlaşması ile gerçek anlamda “yeşil enerji üretimi” geleceği bizleri beklemektedir.


Yazının tamamı için:
Elektrikport

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder