Etiketler

27 Nisan 2015

Dünya Günü 2015

Bayramları kutlamayı her toplum ve her insan sever. Resmi bayramlar, dini bayramlar, toplumsal bayramlar şeklinde uzayıp giden listeler halinde bayramlar genellikle kutlamalar halinde geçer. İnsanların bir araya gelmesiyle yapılan toplumsal ritüeller ile birlikte geçmişten gelen bir günün anılması, gerekse inancın getirdikleridir bayramlar. 1 mayıs işçi bayramı, işçi sorunlarına dikkat çekilmesi, 23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı, hem meclisin kuruluşu hem de geleceğin yetişkinlerine söz verilmesi gibi 22 nisan 1970'den itibaren ise çevresel sorunlara dikkat çekmek için dünya günü kutlanmaktadır.

20 Nisan 2015

Sürücüsüz Araç Olur mu?


Sensörler günümüzün vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Neredeyse her yerde, basınç sensörlerinden hareket sensörlerine kadar çeşitli sensörler kullanılmaya başlandı. Elektrikli araçlar ise henüz uzak bir gelecekte görünse de günümüzde birkaç tane prototipi ve az da olsa seri üretime geçmiş modelleri bulunmaktadır. Bilişim devi Google ise sensörler ve elektrikli araçları birleştirerek kullanıcısı olmayan araç üretip bir kez daha farklılığını ortaya koymuştur.

13 Nisan 2015

Hidrojen ile Güneş Enerjisini Depolamak

Yenilenebilir enerji kaynaklarına, küresel ısınma ve enerji krizi gibi sebeplerle yapılan yatırım miktarı gün geçtikçe artmıştır. Bunun doğrultusunda ise özellikle güneş ve rüzgar kaynaklı elektrik üretimi gün geçtikçe daha da önem kazanmıştır. Dolayısıyla artan projeler ile birlikte güneş enerjisinin depolanması ve daha verimli kullanılması konusunda çalışmalar hızlanmıştır. Yeni üretilen çözümlerden biri olan hidrojen ile güneş enerjisinin depolanması konusunda, Kaliforniya'nın şebeke şirketi ise iki pilot proje hayata geçirme kararı almıştır.

9 Nisan 2015

En Çok Enerji Depolayan Ülkeler

Dünyadaki enerji açlığının artması ile iklim değişikliğinin bir arada yaşandığı dünyamızda enerjinin daha verimli tüketilmesi önemli bir hal almıştır. Bununla birlikte temel olarak fosil yakıtların kullanımı ile elektrik enerjisinin üretilmesinden dolayı ülkeler çeşitli enerji depolama şekillerine yönelmektedir. Gelişmiş ülkelerdeki bu yönelim sonucunda enerji depolama tesislerinin sayısı ve enerji depolama kapasitesi gün geçtikçe artmış ve günümüzde GW'lar seviyesinde seyretmektedir. Geçenlerde ise en çok enerji depolayan ülkelerin listesi açıklanmıştır.