Etiketler

15 Nisan 2011

Biyokütle Elektrik Üretimi: Yıldızı Yükselen Bir Elektrik Üretim Şekli

Yakın zamanda ölmüş orman ürünleri, atıklar, (hidrojen) gaz ve alkolik atıklar veya yaşayan biyolojik materyallerin tamamı biyokütle tanımına girmektedir. Biyokütle yenilenebilir enerji kaynağıdır ve elektrik veya ısı üretimi için kullanılır. Bu materyallerin kullanılması genellikle yakılma şeklinde olmaktadır. Çevreye zarar vermeden çözünebilen her türlü madde bunun için kullanılabilmektedir.

Çok eski zamanlardan kalmış ve karbon çevriminden çok önce çıkmış kömür ve petrol ürünleri biyokütle kavramından ayrı tutulmaktadır. Çünkü bu kaynakların kullanılması ile atmosferdeki karbondioksit seviyesi dengesizleşmektedir.

Biyokütle üretimi bir çok çeşit bitkiden yapılabilmektedir. Mısırdan, palmiye ağacına kadar birçok bitki çeşidi üretim yelpazesi içinde sayılabilir.

Biyokütle enerjisinin üretilmesinde beş temel kaynak kullanılır. Bunlar; çöpler, orman ürünleri, atıklar, gömülmüş atık gazları ve alkollü yakıtlardır. Bunlardan çöpler, orman ürünleri ve atıklar doğrudan katı atıkların yakılması işlemine tabi tutulur. Gömülmüş atıklardan elde edilen metan ve benzeri gazlar, gazların yakılması şeklinde olur ve alkollü yakıtlar sıvı kütle yakımı işleminden geçirilir. Bunun yanı sıra katı atıkların işlenmesi ile biyoyakıt üretilebilmektedir. Taşımacılık alanında kullanılmak üzere etanol, biyodizel ve metan gazı elde edilir.

Biyokütle enerjisinde, temel yakma işlemi dışında yüksek verimli biyokimyasal çevrimler kullanılır. Bunlar; ısıl işlem, termal dönüşüm işlemi ve biyokimyasal işlemlerdir. (oksijensiz solunum ve kompostlama gibi)

Yazının tamamı için:
Elektrikport

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder